miód rzepakowy

Miód rzepakowy

Rzepak to roślina, która występuje tylko i wyłącznie w uprawie. Kwitnienie następuje w maju, wtedy też zbierany jest pyłek przez pszczoły. Miód rzepakowy w stanie płynnym jest niemal przezroczysty, dopiero po krystalizacji staje się biały lub kremowy.

Charakterystyka miodu rzepakowego

Miód ten charakteryzuje się wyjątkowo szybką krystalizacją, która następuje niemal kilka dni po odebraniu miodu pszczołom. Zdarza się, iż miód jest już skrystalizowany w plastrach. Miód rzepakowy jest bardzo słodki o mocnym zapachu kwiecia rzepaku, jest to spowodowane jak w przypadku każdego innego miodu — olejkami eterycznymi. Należy pamiętać również, iż w związku z szybką krystalizacją nie należy miodu podgrzewać do stanu płynnego, gdyż traci swoje właściwości lecznicze.

miód rzepakowy
Pole rzepaku

Jak przechowywać miód rzepakowy?

Bardzo istotną sprawą jest przechowywanie miodu rzepakowego, gdyż szybko podatny jest na wilgoć, dlatego też należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach/słoikach. Zawsze szklanych — jak w przypadku każdego innego miodu. Należy także zachować absolutną higienę podczas użytkowania miodu — niezależnie od tego, jaki jest to miód, należy pamiętać, by podczas nabierania miodu na łyżeczkę nigdy nie używać drugi raz tej samej do ponownego nabrania!

miód rzepakowy
Miód rzepakowy na łyżce.

Miód rzepakowy — właściwości lecznicze

Miody rzepakowe posiadają dobroczynne właściwości lecznicze. Szczególnie wspomagają przy leczeniu chorób nerek, wątroby lub trzustki. Miód ten obniża ciśnienie, pomaga po przebytym wysiłku fizycznym i umysłowym. Wspomaga leczenie chorób skóry — robienie okładów z miodu rzepakowego przyspiesza gojenie się ran i jest ochroną przed ponownym zakażeniem. Korzystnie wpływa podczas leczenia dróg oddechowych oraz podczas zapaleń jamy ustnej.



Dlaczego miód rzepakowy szybko krystalizuje?

Miód rzepakowy krystalizuje się szybko ze względu na jego wysoką zawartość glukozy.

Jakie są właściwości lecznicze miodu rzepakowego?

Miód rzepakowy posiada właściwości lecznicze, które mogą pomóc w leczeniu chorób nerek, wątroby, trzustki, chorób skóry, a także wpłynąć korzystnie na układ oddechowy i jamę ustną.

Jakie są cechy charakterystyczne miodu rzepakowego?

Miód rzepakowy jest bardzo słodki i posiada mocny zapach kwiatów rzepaku. Charakteryzuje się również szybką krystalizacją, a po krystalizacji staje się biały lub kremowy. Wymaga szczelnego przechowywania w szklanych naczyniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *