Wszystko o miodzie i innych skarbach z ula – odkryj ich smak, moc i zastosowanie

  • Miód gryczany

    Miód gryczany to miód o charakterystycznej ciemnej barwie. Kolor ciemno-brązowy oraz intensywny zapach kwiatów gryki są jego znakami rozpoznawalnymi. Miód gryczany — właściwości prozdrowotne Miód gryczany ma bardzo znakomity wpływ na układ…

  • Miód mieszany

    Miodem mieszanym nazywamy miód powstały w wyniku połączenia nektaru wielu odmian kwiatów i spadzi. Pszczoły zbierają oba składniki miodu mieszanego jednocześnie. Z racji tego, że charakteryzuje ten gatunek miodu bardzo szeroki zestaw…

  • Miód akacjowy

    Miód akacjowy, pozyskiwany jest z drzew akacjowych — dokładnie robinii akacjowych, które często mylone są z akacjowymi drzewami występującymi w Afryce. W Polsce jest to robinia akacjowa i występuje ona głównie w…

  • Miód mniszkowy

    Ten gatunek miodu powstaje z nektaru kwiatowego bardzo rozpowszechnionego na naszych łąkach mniszka lekarskiego czasem kryjącego się pod nazwą dmuchawiec lekarski. Ten pospolity w sumie gatunek roślinności porę kwitnienia ma w maju….

  • Miód rzepakowy

    Rzepak to roślina, która występuje tylko i wyłącznie w uprawie. Kwitnienie następuje w maju, wtedy też zbierany jest pyłek przez pszczoły. Miód rzepakowy w stanie płynnym jest niemal przezroczysty, dopiero po krystalizacji…

  • Miód lipowy

    Jak sama nazwa wskazuje, jest, to miód pozyskiwany z kwiecia lipy. Lipy, to długowieczne drzewa, rosnące w umiarkowanej strefie półkuli północnej, drzewa te występują w około 30 gatunkach. Lipy posiadają charakterystyczne liście,…